Driekwart jongeren ziet het nut van een spaarrekening niet

Nieuwe generatie belegt liever op lange termijn

Jimi_metro_1.png
  • png

Amsterdam, 11 maart 2021 - Bijna 8 op de 10 jongeren ziet geen toegevoegde waarde van het hebben van een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.013 Nederlandse beleggers, uitgevoerd door mobiele broker BUX. Maar liefst 80% van de jongeren onder de 25 (generatie Z) jaar en 70% van de millennials denken dat beleggen de nieuwe manier is om een financiële toekomst op te bouwen. Oudere generaties daarentegen zijn minder overtuigd: ruim 37% de ondervraagde generaties boven de 40 jaar ziet nog wel degelijk het nut van spaargeld wegzetten bij een bank.

Jonge belegger, lange termijn

Sinds de recente hype rondom GameStop staan jonge beleggers bekend om beleggen op de korte termijn met als doel een zo hoog mogelijk rendement behalen. Het tegendeel is echter waar, blijkt uit onderzoek. Hoe jonger de belegger, hoe langer de beleggingshorizon die wordt aangehouden. 38% van de jongeren hanteren een beleggingshorizon van 20-30 jaar, terwijl oudere beleggers overwegend kiezen voor een termijn van 0-5 jaar. Dit verschil blijkt ook uit de gekozen beleggingsproducten.

Gespreide beleggingsstrategie

Het spreiden van beleggingen voor een focus op de lange termijn blijkt een recente verandering in de beleggingsaanpak van de nieuwe generatie beleggers: 69% van generatie Z en 64% van de millennials geeft aan recentelijk te zijn veranderd naar een gespreide beleggingsstrategie. De pandemie heeft daar niet voor iedere generatie een rol in gespeeld, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft (42%) van generatie Z respondenten is door de pandemie gaan beseffen dat het tijd is om aan een financiële toekomst te bouwen. Voor andere generaties ligt dit veel lager. Slechts 28% van de millennials, 22% van generatie X en 11% van de Babyboomers is van beleggingsstrategie veranderd door de gevolgen van het coronavirus.

Verschillende generaties maken uiteenlopende beleggingskeuzes, omdat beleggen voor verschillende leeftijden een andere behoefte vervult. Het is belangrijk om te beseffen dat beleggen voor jongeren niet zomaar een nice-to-have is, maar een absolute noodzaak. Beleggen is een van de weinige opties voor nieuwe generaties om een betere financiële toekomst op te bouwen. De pandemie is niet de oorzaak, maar heeft de onderliggende behoefte wel duidelijker blootgelegd, zegt Nick Bortot, oprichter en CEO van BUX.

Over BUX

Met in totaal meer dan 350.000 gebruikers is BUX de grootste mobiele broker van Europa. Het bedrijf, opgericht in 2014, maakt het voor iedereen makkelijker meer met je geld te doen. Met BUX Zero, BUX nieuwste app, kunnen beleggers sinds 2019 aandelen van hun favoriete bedrijven kopen en verkopen zonder dat ze daarvoor commissie betalen. BUX Zero is op dit moment beschikbaar in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. BUX zal in 2021 haar Europese uitbreidingsplan vervolgen. BUX heeft drie apps ontwikkeld voor verschillende type beleggers met uiteenlopende beleggingsdoelen: BUX Zero, BUX X en BUX Crypto. BUX heeft oa. Holtzbrinck Ventures, en Velocity Capital als aandeelhouder.

De beleggingsdiensten aangeboden via BUX Zero van BUX B.V. worden gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). BUX X is een handelsnaam van BUX Financial Services Limited. BUX Financial Services Limited is een in Engeland en Wales geregistreerd bedrijf onder registratienummer 03148972. BUX Financial Services Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de “Financial Conduct Authority”, FCA registratienummer 184333.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste BUX nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL